5 metode de a invata mai inteligent pentru examene

În curând sesiunea își va face apariția în programa facultăților. Stresul, oboseala și plictiseala din perioada examenelor sunt principalii factori care influențează modul în care studenții învață. Toate acestea contribuie ulterior la rezultatele de la examene.

Cercetătorii Henry Roediger şi Mark McDaniel de la Universitatea Washington din St. Louis susțin că cea mai proastă metodă de învățare este cea de citire a textelor din suporturile de curs și a notițelor. Folosirea diagramelor și învățarea în același timp la mai multe materii sunt metodele pe care cei doi le recomandă.

Astăzi vă vom oferi cinci tipsuri urile pe care le puteți folosi atunci când doriți să învățați astfel încât să rețineți cât mai multe informații, iar procesul de învățare să fie cât mai plăcut.

1 5 metode de a invata mai inteligent pentru examene

  1. Studiați subiectul din mai multe surse

Orice subiect pe care îl studiați, cercetați-l în mai multe surse astfel încât să aveți o privire de ansamblu asupra lui. Puteți citi informații despre un subiect anume din suportul de curs, din notițele voastre, din mai multe surse de pe internet, sau, de ce nu, chiar dintr-un mail adresat profesorului. Desigur, acest lucru este valabil doar în cazul în care este amabilitatea.

O cercetare de-a lui Jay Willis din 2008 a arătat că studierea unui subiect din mai multe surse stimulează diferite părți ale creierului.

  1. Nu faceți multitasking

Da, da! Se spune că persoanele care fac multitasking ar fi mai bune decât cele care fac un sigur lucru. Fals! Datele unui studiu al Universității Stanford arată că, de fapt, multitasking-ul vă face să fiți mai distrași și mai puțin productivi. Atunci când doriți să învățați, lăsați telefonul închis! Nu verificați mesajele sau feedul rețelelor sociale, nu răspundeți la mail-uri și nu deschideți televizorul. Concentrați-vă doar pe învățat! Ulterior, când simțiți nevoia unei pauze, priviți ce face prietenii voștri.

2 5 metode de a invata mai inteligent pentru examene

  1. Simplificați și rezumați informațiile

Toate informațiile pe care le acumulăm sunt stocate în creier, iar atunci când dorim să ne amintim ceva, apelăm la „arhive”. Pentru a putea reține mai multe informații și pentru a ne reaminti mai repede, trebuie să folosim acronime. Este dovedit faptul că acronimele cresc eficiența procesului de învățare. Pentru o înșiruire de  elemente, puteți crea un acronim din prima literă a fiecărui cuvânt. În același timp, diagramele sunt la fel de eficiente. Ele sunt utile mai ales la modulele științifice.

  1. Legați informațiile noi de ce pe care le aveți deja

Psihologii Henry Roediger III și Mark A. McDaniel, în cartea lor Make It Stick: Știința învățării reușite susțin faptul că pentru a învăța mai repede este foarte bine să facem asociem informațiile noi cu cele pe care le cunoaștem deja. Astfel ne va fi mai ușor să reținem informațiile.

3 5 metode de a invata mai inteligent pentru examene

  1. Oferiți-vă o recompensă la finalul fiecărei sesiuni de învățare

Înainte să începeți procesul de învățare, alegeți o recompensă care să vă motiveze și pe care să o luați după ce terminați de învățat ceea ce v-ați propus. Studiile arată că această modalitate este eficientă în procesul de învățare.

O recompensă poate consta într-un desert, un fruct, o plimbare în parc sau într-o activitate care vă relaxează.

4 5 metode de a invata mai inteligent pentru examene

BONUS: Odihniți-vă și hidratați-vă cu cel puțin doi litri de apă, din care să consumați cel puțin un pahare la fiecare 40 de minute! Acest lucru vă va menține hidratați și va spori performanța de a învăța.

 

Surse info: https://www.daniel-wong.com/2015/08/17/study-smart/ și http://blog.uniplaces.com/tips-for-studying-better/

Sursa foto: www.unsplash.com

Pin it!

5 metode de a invata mai inteligent pentru examene

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone
Tags: , , , , , , , ,