Cum putem alege covoarele ideale pentru locuintele noastre

Când urmează să ne amenajăm noua casă sau să o reamenajăm pe actuala, alegerea covorului potrivit pentru fiecare cameră poate reprezenta o dificultate. Pe piață există o sumedenie de covoare cu forme, modele, mărimi și materiale diferite din care le putem alege pe cele ideale locuinței noastre. Problema intervine atunci când mergem să achiziționăm un covor fără să știm exact cât de bine se va potrivi cu restul obiectelor din cameră.

De aceea, ne-am decis să vă prezentăm câteva aspecte legate de alegerea covorului perfect în fiecare cameră astfel încât aceasta să spună o poveste.

Atunci când amenajăm primul lucru pe care ar trebui să-l luăm în considerarea este covorul.  În funcție de acesta, ne orientăm către culoarea pieselor de mobilier și a elementelor de decor. Mărimea camerei este foarte importantă în alegerea mărimii potrivite a covorului. Vom detalia acest aspect la fiecare cameră.

1 Cum putem alege covoarele ideale in locuintele noastre

Sursa foto: www.hallofhomes.com

Covorul pentru living

Primul factor de care trebuie să ținem cont atunci când alegem covorul pentru living este mărimea acestuia. Pentru un spațiu generos putem alege un covor mare, așezat în centrul camerei, care să cuprindă fotoliul, canapelele și măsuța.

Este și o regulă care spune că covorul unui living trebuie să acopere jumătate din acesta, în timp ce cealaltă jumătate ar trebui să rămână neacoperită.

Pentru un spațiu mai mic est recomandat să folosim un covor mic, rotund, în centrul livingului, pe care putem așeza măsuța de cafea.

2 Cum putem alege covoarele ideale in locuintele noastre

Sursa foto: www.hallofhomes.com

Din punct de vedere cromatic, este recomandat să folosim un covor în tonuri neutre dacă avem o sufragerie colorată și un covor colorat într-un living în tonuri neutre. Astfel, se vor completa perfect.

Covoarele mici, în culori tari pot crea impresia unui spațiu mai mare într-un living mic. Important este să nu plasați măsuța de cafea peste el. Culorile tari și îndrăznețe creează impresia unui spațiu relaxant și prietenos. Impresia unui spațiu mai mare îl creează și un covor în tonuri neutre sau deschise, care va oferi unitate spațiului.

În privința materialul, pentru că este un spațiu des circulat, este recomandat să folosim covoare din lână, polipropilena, poliester, sisal și iută, ultimele două integrându-se perfect într-un decor rustic.

3 Cum putem alege covoarele ideale in locuintele noastre

Sursa foto: www.hallofhomes.com

Covorul pentru bucătărie

Dacă petreceți mult timp în bucătărie, o alegere foarte bună este un covor circular sau rectangular. Îl puteți plasa în fața chiuvetei și este de-ajuns. Dacă spațiul vă permite o zonă de dining, puteți alege un covor rotund care să o pună în evidență.

Covorul din bucătărie mai are două misiuni, trebuie să fie rezistent la pete și să fie ușor de curățat. Cea mai bună alegere este poliesterul pentru că este un material care îndeplinește cele două misiuni. În același timp, polipropilena este un alt material pe care îl puteți alege pentru covor, însă trebuie să știți că nu se descurcă foarte bine în contact cu uleiul.

4 Cum putem alege covoarele ideale in locuintele noastre

Sursa foto: www.hallofhomes.com

Evitați în bucătărie covoarele din fibre naturale și cele din lână. Nu vor rezista foarte mult.

Pentru a crea un spațiu prietenos și călduros într-o bucătărie, puteți alege un covor în culori tari.

Este recomandat să utilizăm în bucătărie un covor din fibre scurte, pe care să-l putem curăța cu ușurință.

5 Cum putem alege covoarele ideale in locuintele noastre

Sursa foto: www.hallofhomes.com

Covorul pentru dormitor

Covorul din dormitor trebuie să reprezinte o invitație la odihnă. În cazul unui dormitor spațios, covorul poate fi plasat sub pat și trebuie să depășească marginile acestuia cu cel puțin 30 cm. De asemenea, covorul poate fi plasat parțial sub pat, fără ca noptierele să-l acopere. O altă alegere pot fi covoarele rectangulare, așezate pe laturile patului.

Într-un dormitor mic sau mediu este de-ajuns un covor dreptunghiular plasat în fața patului.

6 Cum putem alege covoarele ideale in locuintele noastre

Sursa foto: www.architectureartdesigns.com

Culoarea covorului trebuie să completeze culoarea mobilierului. Astfel, la un mobilier în tonuri deschise, vom alege un covor în culori vii, tari, iar la un mobilier în tonuri închise, vom opta pentru un covor într-o singură culoare.

Materialele potrivite pentru covorul din dormitor sunt lâna și polipropilena deoarece ele definesc confortul, dar și sisalul este o alegere bună. Dacă aveți animale de companie, evitați să folosiți blană artificială sau mătase.

7 Cum putem alege covoarele ideale in locuintele noastre

Sursa foto: www.evermotion.org

Covorul pentru holul de la intrare

Holul este o încăpere în care putem folosi sau nu un covor. Pentru holurile mari și lungi, putem alege un covor lung, dreptunghiular, plasat în centru. Dacă holul este lung și îngust, un covor cu o lățime identică ca cea a ușii, va fi o alegere potrivită. Un covor circular merge de minune într-un hol spațios, precum cel al unei case.

Pentru holurile mici este recomandat să folosim doar covorul de la intrare, în fața ușii. Putem folosi totuși pentru acest tip de hol un covor mare, cu un model geometric, care va mări spațiul din punct de vedere vizual. De asemenea, pentru un hol mic și pătrat, puteți opta pentru un covor rectangular, mai lat decât ușa.

8 Cum putem alege covoarele ideale in locuintele noastre

Sursa foto:  www.pinterest.com și www.houzz.com

Dacă holul vostru este în tonuri neutre, un covor în culori tari, vii va completa perfect amenajarea. În cazul unui hol întunecos, un covor într-o culoare deschisă sau neutră, îl va lumina.

Pentru că este foarte circulat, este recomandat să folosim în hol un covor din poliester sau polipropilenă, rezistente la uzură și care se curăță ușor.

12 Cum putem alege covoarele ideale in locuintele noastre

Sursa foto: www.nurani.org

Covorul pentru baie

Covorașele pentru baie sunt alegerea perfectă pentru cei care își doresc mai multă căldură în această cameră. Le puteți alege în funcție de mărimea băii și poziționarea obiectelor din aceasta.

Rezistența foarte bună la umiditate și curățarea cu ușurință trebuie să facă parte din caracteristicile unui covoraș pentru baie. Puteți alege covorașele din burete care se descurcă cu umiditatea și se curăță ușor.

9 Cum putem alege covoarele ideale in locuintele noastre

Sursa foto: www.apartmenttherapy.com

Pentru cei care preferă un stil mai elegant, bambusul este un alt material recomandat pentru covorașele din baie.

Important! Nu achiziționați un covor înainte să măsurați camera. Luând toate aceste aspecte în calcul, este imposibil să nu găsiți covoarele ideale pentru locuințele voastre.

10 Cum putem alege covoarele ideale in locuintele noastre

Sursa foto: www.theplumbette.com.au

Sursa foto cover: www.sustainablepals.org

Pin it!

Cum să alegi covoarele ideale în locuința ta (1)

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone
Tags: , , ,