Kendama, un „gadget” fara display si taste

Trăim într-o eră în care tehnologia pare că ne mănâncă tot timpul. Pentru unii, smartphone-ul e precum apa și alimentele, un element indispensabil. Desigur, acesta vine la pachet cu internetul.

O invenție adorată atât de cei mici, cât și de cei mari pare să fie înlocuitorul perfect pentru smartphone. Kendama este instrumentul care a devenit extrem de popular în România începând cu sfârșitul anului trecut.

Ce este și care sunt originile Kendamei

Jucăria Kendama a apărut undeva prin secolele XVII-XVIII, iar jocul care a inspirat Kendama provine din Franţa Bilboquet, joc definit „cupă şi bilă”.

Alte voci susțin că rădăcinile jocului se regăsesc în Japonia. Acest fapt este susținut de termenul „kendama”, cuvânt compus  din „ken” (= a mânui) și „Tama” (=minge), justificându-se astfel modul de utilizare.

Kendama este alcătuită dintr-o minge, cuiul de lemn sau KEN-SAKI, cupa mare sau H-ZARA, cupa mica cunoscută și ca KO-ZARA, ața sau ITO, corpul jucăriei numit KEN și cupa mijlocie din capătul ciocanului, opusă cuiului din lemn numită CHU-ZARA.

Jucăria a fost creată inițial pentru relaxare, antrenare fizică și mentală, dar, cu timpul, la nivel internațional au fost organizate o serie de concursuri. Anul acesta, au fost competiții și în România.

I1

Sursa foto: tribuna.ro

Cum se folosește Kendama

Poate pare ușor de folosit acest instrument, însă nu este deloc așa. Jocul Kendama necesită foarte multă îndemânare, atenție și calm deoarece trucurile pe care le presupune acesta sunt de o dificultate medie.

În principiu, tot ceea ce trebuie să faceți este să prindeți bila cu ajutorul aței într-una dintre elementele corpului. De asemenea, există foarte multe trucuri pe care le puteți realiza. Câteva dintre acestea sunt: Big cup – Prinde bila în cupa mare, Small cup – Prinde bila în cupa mică, Base cup – Prinde bila în cea mai mică cupă, Spike – Prinde bila pe vârf, Airplane – Ține bila, aruncă suportul și prinde-i vârful în gaura bilei și altele. Pentru majoritatea dintre ele veți găsi tutoriale pe youtube.

Dacă voi sau copii voștri veți practica acest joc cu regularitate, vă veți dezvolta a abilitățile fizice, dar și psihice.

I2

Sursa foto: tribuna.ro

Beneficiile Kendamei

Psihologul și terapeutul, Keren Rosner este de părere că: „Precizia, dexteritatea, coordonarea mână –ochi – echilibru ajută copilul și la alte activități cotidiene. Formarea și întărirea unor reflexe îl vor ajuta indubitabil. Poate să fie jucat individual, dar și în grup, ceea ce determină  crearea unor reguli și respectarea lor, atenția către acțiunea altui copil și respectul pentru prestația celuilalt, comportament care îi va ajuta în relațiile interumane.”

În același timp, acest joc îmbunătăţeşte coordonarea ochi-mână, îmbunătăţeşte îndemânarea, ajută la un mai bun echilibru, îmbunătăţeşte reflexele, exersează abilităţile strategice întrucât coordonarea trebuie realizată după o strategie planificată bine anterior.

La standul Mr. House din Palas Mall, dar și pe site, veți găsi mai multe modele de Kendama pentru voi și copiii voștri. Vă așteptăm cu drag!

I3

Sursa foto: tribuna.ro

Sursa foto cover: giftology.ro

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone
Tags: , ,