Psihologia culorilor in camera copilului

Atunci când hotărâm să vopsim o cameră, alegem culorile în funcție de preferințele noastre, de ceea ce ne place și ceea ce nu ne place. Când vine vorba de cei mici, dacă aceștia se află la o vârstă la care nu își pot expune părerea, alegem noi pentru ei.

Revistele de specialitate vorbesc foarte mult despre combinațiile dintre nuanțe și tonuri. Ca să vă puteți face o idee în acest sens, trebuie să știți că nuanțele rezultă din amestecul a două culori aflate una lângă alta, iar tonurile se obțin din amestecul unei culori cu alb sau negru. Astfel, nuanțele vizează calitatea unei culori de a fi mai caldă sau mai rece, iar tonurile reflectă calitatea unei culori de a fi mai închisă sau mai deschisă.

În general, culorile reflectă stări și emoții. De aceea, trebuie să avem grijă ce combinații de culori dorim să folosim. Culorile alese trebuie să reflecte personalitatea copiilor. Înainte de a lua o decizie trebuie să ținem cont de activitățile pe care le desfășoară copilul nostru. Camera lui trebuie să fie locul în care poate învăța, se poate juca și nu în ultimul rând, se poate odihni.

Mai jos, am documentat pentru voi câteva aspecte legate de acest subiect, recomandările psihologilor în privința culorilor și semnificația lor.

Alb, bej

Putem transforma camera copilului într-un loc plăcut și relaxant folosind culori calde, precum alb sau bej. Aceste culori oferă intimitate spațiilor mai mari, însă nu sunt recomandate unui copil foarte energic.

i1

Sursa foto: riko.ua

Portocaliu

Portocaliul, o culoare caldă și extrem de prietenoasă, ea încurajează încrederea în propria persoană, extrovertirea și independența. E asemenea, această culoare stimulează comunicarea și cooperarea între copii. Totuși, se recomandă ca această culoare să fie folosită în combinație și cu alte culori pentru armonie.

i2

Sursa foto: gethousedecor.com

Galben

Galben=lumină. Pe lângă luminozitatea pe care galbenul o oferă unei încăperi, el oferă și o stare de fericire și bucurie continuă. În același timp, trebuie să știți că această culoare este asociată cu motivația. De asemenea, un galben deschis are un aport la concentrare, iar un galben închis ajută memoria.

i3

Sursa foto: www.3dhouse777.com

Roșu

Culoarea sângelui stimulează mintea copilului și îi energizează corpul. Trebuie să aveți grijă cât roșu folosiți în camera copilului pentru că după cum bine știm, ce-i prea mult, strică, astfel, o cameră vopsită în totalitate cu roșu poate  obosi copilul. Puteți combina această culoare cu alb, crem, galben și, de ce nu, albastru.

i4

Sursa foto: home.vallejohog.com

Albastru

Pentru cei mici, albastru este culoarea cerului și a mării. Albastru este o culoare foarte frumoasă, caracterizată de calm, seninătate și liniște. Printre beneficiile acestei culori se numără diminuarea agresivității și anxietății, dar și scăderea presiunii arteriale. Puteți folosi această culoare în camera unui copil care a avut excese de furie. Îl va calma.

i5

Sursa foto: sanjinezilustracion.blogspot.ro

Mov

Rezultată din combinarea culorilor roșu și albastru, movul preia și o parte din atributele acestora. Această culoare este asociată cu regalitatea și luxul, dar, în același timp, inspiră înțelepciune și spiritualitate. Poate fi o culoare calmă și senină, dar și agresivă, în funcție de nuanța pe care o alegeți.

i6

Sursa foto: luxhotels.inf

Roz

Rozul este, prin traducere, culoarea fetițelor. Rozul oferă o luminozitate foarte bună unei camere și inspiră optimism și fericire. Această culoare este mereu la modă și este asociată, de foarte multe ori cu regalitatea, ceea ce o va face pe fetița voastră să se simtă ca o prințesă într-un castel.

i7

Sursa foto: gacahome.com

Verde

Verdele este o culoare asociată cu echilibrul, liniștea, relaxarea și are un efect calmant asupra unui copil cu o stare de nervozitate sau care plânge foarte mult. Psihologii spun că această culoare mărește viteza de citire și înțelegere a unui copil.

i8

Sursa foto: bedroomfreshdecor.com

Gri

Gri este considerată de cele mai multe ori o culoare sumbră și tristă. Cu toate acestea, dacă o combinăm cu alte culori mai vii precum galben sau verde, obținem un efect calmant și relaxant pentru camera copilului.

i9

Sursa foto: russwittmann.com

Așadar, atunci când alegem o culoare sau mai multe culori pentru camera copilului trebuie să avem grijă astfel încât să creăm o armonie între culoarea camerei, personalitatea copilului și activitățile pe care acesta le desfășoară.

Sursa foto cover: winsila.com

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone
Tags: , ,